Veolia ako spoločensky zodpovedná firma podporuje dlhodobo prostredníctvom vlastných sponzoringových a donorských programov ale tiež prostredníctvom Nadácie Veolia Slovensko rozvoj športu, ochranu životného prostredia ale tiež sociálne a vzdelávacie projekty.
Aprílové vydanie nášho newslettra vám niektoré z nich predstaví.

Želáme príjemné čítanie.

PODPORILI SME

CESTA VODY

Viete, čo všetko je potrebné urobiť , aby nám z kohútikov tiekla kvalitná pitná voda? Na proces úpravy pitnej vody sa bližšie pozreli redaktori TV Hronka v úpravni pitnej vody Turček.

PODPORILI SME

REVITALIZÁCIA NÁMESTIA V LUČENCI

Projekt mesta Lučenec s názvom Intervencia do verejného priestoru Kubínyiho námestia s aspektami environmentálneho prístupu 2. etapa bol úspešný v rámci výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Vďaka nemu získalo mesto 93 644,61 € s DPH na revitalizáciu Kubínyiho námestia. Sumou 5 000 eur prispela na realizáciu projektu Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s.

Cieľom projektu je priniesť návštevníkom tohto miesta kúsok prírody do centra mesta. Samozrejme, všetko je riešené pre potreby ľudí, ale veľký dôraz bude pri obnove kladený aj na prírodnú pestrosť a rozmanitosť,“ doplnila Alexandra Pivková s tým, že rastlinná skladba bude koncipovaná tak, aby kvety kvitli od jari až do jesene.

Pred existujúcim nápisom #LUČENEC bude vytvorená prezentácia lokálnych hornín vo forme skalky, ako pripomienka bratov Kubínyiovcov, ktorí dali meno námestiu. Augustín (1799 – 1873) a František (1796 – 1874) Kubínyiovci boli v 19. storočí významnými zberateľmi a vedcami, venovali sa najmä prírodným vedám – geológii, mineralógii, paleontológii, botanike, zaujímali sa o numizmatiku, archeológiu, filozofiu. Boli členmi viacerých vedeckých spoločností v Uhorsku i v iných európskych krajinách. Augustín Kubínyi pôsobil od roku 1843 ako riaditeľ Národného múzea v Budapešti.

PODPORILI SME

VÝTVARNÁ SÚŤAŽ PRE ŠKOLY – VODNÝ KALENDÁR

Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. vyhlásila pri príležitosti svetového dňa vody pre základné a materské školy v regióne výtvarnú súťaž pod názvom „Vodný kalendár“. Do súťaže sa zapojilo 60 žiakov zo štyroch základných škôl – ZŠ s MŠ Dostojevského Poprad, ZŠ s MŠ Tajovského Poprad, ZŠ s MŠ Vikartovce a ZŠ s MŠ Spišské Bystré.

PODPORILI SME

VEOLIA PODPORÍ LETNÉ OLYMPIJSKÉ HRY

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru. Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA

V polovici apríla usporiadal Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) tlačovú konferenciu pri príležitosti 100 dní do otváracieho ceremoniálu Hier XXXIII. Olympiády v Paríži.

Veolia ako generálny partner SOŠV sa zúčastnila tejto tlačovky a podporí našich športovcov na tomto prestížnom športovom podujatí. Súčasťou tlačovej konferencie bolo aj odovzdávanie symbolických pochodní, ktoré si prebrali pozvaní partneri.

Dobrá správa je, že atmosféru olympijských hier budeme môcť zažiť aj doma na Slovensku bez toho, aby sme vycestovali do Paríža. Na bratislavskej Kuchajde sa bude konať Olympijský festival a domáci fanúšikovia si tu budú môcť užiť veľa zábavy, športových emócií a stretnúť sa s našimi olympionikmi a to aj vďaka Veolii, ktorá bude generálnym partnerom Olympijského festivalu.

PODPORILI SME

ŠPORTOVÝ VÍKEND S VEOLIOU

19. ročník ČSOB Bratislava Marathon bol veľkým úspechom nielen pre organizátorov, ale aj pre samotnú Veoliu. Naši zamestnanci sa v čoraz väčšom počte oddávajú športovému holdovaniu a tento rok sa prihlásilo úctyhodných 50 účastníkov, vrátane rodinných príslušníkov. Dobré slovo sa roznesie a tak obľúbenosť medzi veoliákmi stúpa každým rokom. Účastníkov neodradilo ani horúce počasie, ktoré organizátori riešili rozprašovačmi vody po trati.
Okrem rekordnej účasti a teplôt sme si odniesli aj výborné umiestnenie, a to už tradične naši chlapci zo Žiaru. Na úžasnom ôsmom mieste skončili Vladko Ďurdina, Milan Libo, Henrich a Roman Weiss zo 154 tímov, ktorí si odbehli štafetový maratón. Taktiež pravidelný účastník Mirka Kapošová dobehla do cieľa ako druhá vo svojej kategórii v Minimaratóne. Veríme, že aj budúci rok sa môžeme nielen tešiť z úspechu našich kolegov, vysokej účasti, ale aj podpore podujatia z našej strany a môžeme pokračovať ako hlavný partner podujatia.

Ďalšou športovou udalosťou víkendu bol Business Football Challenge 2024. Náš tím šikovných hráčov sa zúčastnil druhý rok, v takmer identickom zoskupení. Novinkou bola záštita pod pánom riaditeľom Lukášom Sopkom, ktorý si v tíme aj zahral. Chlapci znovu podali skvelý výkon a dostali sa do druhého kola, získali úžasné 12. miesto z celkových 20 tímov.
Okrem skvelých športových výkonov, splnených cieľov, či pekného víkendu s rodinou si kolegovia taktiež upevnili vzťahy na párty od organizátorov futsalového turnaja, či na spoločnej večeri pre bežcov, kde sa taktiež zišiel rekordný počet a stretlo sa vyše 30 našich kolegov z východu, stredu a rôznych kútov západu.
Ďalej sa môžete tešiť na Night Run Štrbské pleso, Night Run Donovaly, Night Run v Bratislave a sezónu ukončí DM ženský beh.

PODPORILI SME

PIANODAY 2024

Miloš Biháry, Kristína Smetanová, Tibor Feledi.

8. marca 2024 sa v Petržalke konala oslava Medzinárodného dňa klavíra. Špeciálny program sa skladal z nádherných koncertov na klavíri, či orgáne. V rôznych kútoch Petržalky si zahrali a očarili Tibor Feledi, Miloš Biháry, Kristína Smetanová, Vladislav Šarišský a na orgáne Fero Király.

Tento deň bol venovaný nielen pianistom, ale aj všetkým skladateľom, staviteľom klavírov, ladičom či hýbateľom, ale najmä poslucháčom. Nielen obyvatelia Petržalky, ale aj zamestnanci Veolie si urobili láskavosť a rozhodli sa spríjemniť si večer úžasnou hudbou. Organizátorov neodradilo ani zlé počasie a koncert Miloša Biháryho pri bufete Šutrovka sa bez problémov presunul do interiéru DK zrkadlový háj.

Organizátorov inšpirovala myšlienka skladateľa Nilsa Frahma, že nie je na škodu úžasné veci ako klavír a hudbu oslavovať.

Sme radi, že sme mohli byť súčasťou tejto krásnej udalosti ako partner podujatia a pianistom aj poslucháčom prajeme ešte veľa ďalších vydarených ročníkov.

Ďalšou udalosťou pod záštitou organizátorov Pianoday 2024 s podporou Veolia Energia Slovensko bola Konferencia o Muzikoterapii, ktorá sa taktiež konala v Petržalke, dňa 19.4.2024. Zámerom projektu bolo predstaviť odbornej aj laickej verejnosti témy z oblasti muzikoterapie.

PODPORILI SME

NOVÁ SÉRIA RELÁCIE PRAVDA O KLÍME PRÁVE ZAČÍNA

TÉMAMI SÚ LIEKY, NOVÉ CHOROBY, ČI MIKROPLASTY.

Šesťdesiat dielov a takmer taký istý počet hostí – to je relácia Pravda o klíme, ktorá sa za dva roky existencie začala dostávať do povedomia verejnosti. A to nielen tej, ktorej o niečo viac ako bežnej populácii záleží na zdravšej a zelenšej budúcnosti planéty Zem.

Myšlienky z relácie rezonujú aj vďaka tomu, že medzi jej hosťami sú uznávané osobnosti. Klimatológovia Milan Lapin, či Pavol Faško, vysokoškolskí profesori Karol Mičieta, Pavol Alexy, Ján Szolgay, držiteľ Krištáľového krídla František Simančík zo Slovenskej akadémie vied, primátor Partizánskeho a predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Zaujímavými postrehmi prispel vinár Karol Braniš, záhradný architekt Martin Čurda, meteorologička Miriam Jarošová, kozmonaut Ivan Bella, známy britský filmár a ochranár Nigel Marven, bývalá modelka a dnes greenfluencerka Natália Pažická, aj moderátorka Adela Vinczeová.

Po prvých dvoch úspešných rokoch sa tvorcovia relácie rozhodli v spolupráci pokračovať ďalšou tridsiatkou dielov. Každú nedeľu sa tak môžu diváci a poslucháči tešiť na nový diel relácie, ktorá vychádza aj v obľúbenom podcastovom formáte.

Tretiu sezónu relácie Pravda o klíme otvorila doktorka Miroslava Snopková, prvá viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory. Na Slovensku sa  ročne predá – a to hovoríme len o voľnom predaji bez receptu – 46 miliónov balení liekov. Mnohé z nich sa nespotrebujú. Aj preto, že si ich ľudia kupujú do zásoby, alebo ich zle skladujú. „Veľa domácností drží lieky v kuchyni, kde je, keď sa varí, vyššia teplota a máme množstvo domácností, ktoré odkladajú lieky v kúpeľni, kde je vysoká vzdušná vlhkosť a myslia si, že keď sú v skrinke, sú chránené. Ľudia si  neuvedomujú, čo všetko ovplyvňuje chemické procesy v liekoch – hoci sú zabalené v blistri, či tmavej fľaštičke, ale ak ich vystavujeme dennému svetlu alebo slnečnému žiareniu, liečivo môže degradovať a začnú sa tvoriť látky, ktoré sú pre ľudský organizmus toxické,“ edukuje divákov Miroslava Snopková.

Aj tretia séria relácie Pravda o klíme teda prinesie zaujímavé témy. Odpovie na otázku, či je metanol palivo budúcnosti, ako ekologické sú elektrické nabíjacie stanice, akú kvalitu má dažďová voda a či je jej zachytávanie ekonomické a ekologické. Kde všade sú, čo spôsobujú a či je možné sa zbaviť mikroplastov, aký vplyv majú klimatické zmeny na ochorenia ľudí, ktoré choroby pribudli a či si budeme musieť zvykať na nové.

Už tretí rok je partnerom relácie spoločnosť Veolia  na Slovensku.

Podcastovú verziu relácie Pravda o klíme nájdete vo Vašej podcastovej aplikácií. Prvý a potom ďalších 29 dielov tretej série relácie Pravda o klíme môžete sledovať na uvedenom odkaze:

SLEDUJTE NÁS AJ NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Upozornenie
Newsletter je určený výlučne pre jej riadneho adresáta a môže obsahovať informácie, ktoré podliehajú ochrane podľa všeobecne záväzných právnych predpisov (najmä ako dôverné informácie, prípadne obchodné tajomstvo) a ktorých prezeranie, používanie, uchovávanie, kopírovanie alebo rozširovanie neoprávnenou osobou je zakázané. V prípade, ak Vám táto správa bola doručená omylom, upovedomte ihneď odosielateľa a celý obsah tejto správy vrátane všetkých jej kópií z Vášho systému zmažte. Akékoľvek iné použitie správy je zakázané.

© Skupina Veolia, Slovensko